Fokhagymás zsályás saslik

Sziasztok!

Ma egy egyszerű és finom nyári ételről írok nektek: a saslikról. Elég változatos módokon lehet elkészíteni, ezért is gondolom úgy, hogy szinte mindenki szereti, hiszen olyan dolgokat tűzöl fel a saslik pálcikákra, amit szeretsz. Bőven lehet variálni a hozzávalókat, akár vegán vagy vegetáriánus saslikot is lehet készíteni. Mivel én nem vetem meg a húst az étrendemben, ezért most egy húsos saslik receptet osztok meg veletek.
Ha nem akartok vesződni a pácolással vagy nem tudjátok mit mivel lehet pácolni, akkor ajánlom figyelmetekbe, hogy a különböző bevásárlóközpontokban lehet venni különböző előre bepácolt grillhúsokat. Én is hasonlóan most nem magam kevertem a pácot, hanem a Lildben vettem egy csomag előre pácolt fokhagymás zsályás csirkemellet. Aki esetleg nem szereti ezt a fajta pácot, az kereshet más ízesítést, például mézes-mustárosat vagy rozmaringosat is lehet venni.

Sütési infók:
kb. fél óra az előkészítés
kb 1 óra a sütés
kb. 2 tepsi lesz belőle
180°C-on előmelegített sütőben
kb. 3 napi ebéd lesz belőle 2 embernek

Hozzávalók:
1 db cukkini
2 db kaliforniai paprika
2 db nagy vörös/lilahagyma
1 csomag (kb 1 kg) fokhagymás zsályás előre pácolt csirkemell (Lidlben kapható)
1 csomag kolozsvári szalonna
1 csomag saslik pálca
kevés olívaolaj
sült krumpli


Elkészítés:
Úgy szoktam kezdeni, hogy mindent szépen felvágok, majd a végén összetűzöm a dolgokat. Így első körben a cukkinit és a paprikát megmosom, a cukkinit karikákra vágom, majd azokat félbe és egy tálba teszem a felvágott darabokat, a paprikát pedig nagyobb kockákra vágom és egy külön tálba teszem. A vörös- vagy lilahagymát megpucolom, félbevágás után pedig nagyobb kockákra vágom és külön tálba teszem. Az előre bepácolt húst is kockákra vágom, majd külön tálba kerül ez is. Végül a szalonnát katonákra vágom és szintén külön tálba kerül ez is.

Saslikom sütés után.

Amikor minden fel van vágva jöhet a felszurkálás. Előveszem a saslik pálcákat és sorrendben felszurkálom a húsokat és zöldségeket. Ha készen van egy pálca, akkor egy előre előkészített lapos tepsibe teszem, amire a biztonság kedvéért teszek sütőpapírt a saslikok alá. A végén, amikor kész 1 tepsi, akkor olívaolajat csöpögtetek a saslikokra, majd az előmelegített sütőben 180°C-on kb 1 órát sütöm. Van olyan, aki le szokta fedni először alufóliával és párolja kb. fél órát, majd leveszi az alufóliát és kb. fél órát pirítja. Ezt meg lehet tenni, nincs megtiltva, de én most simán sütöttem kb. 1 órát. Nekem a húsból és a zöldségekből 2 tepsi saslik jött ki, amit ketten 3 napig ettünk. Köretnek pedig sütöttem mellé egy kis sült krumplit. Aki nem akar ilyennel vesződni, az tűzhet fel krumplit a saslikra és eleve körettel együtt készül.

Saslikom lebontva körettel.

Jó étvágyat!

Megjegyzések