Gombás bolognai spagetti
Sziasztok!
Nagy szerelmese vagyok az olasz kultúrának és olasz konyhának, főként a sok pastának és pizzának. Az olasz konyhában talán a pizza és lasagne mellett egyik legismertebb másik étel a bolognai vagy milánói spagetti. Mai menü egy kis gombás bolognai spagetti. Nem olasz módra csinálom, hanem úgy, ahogyan mi megszoktuk és ahogyan mi szeretjük, úgyhogy ha bármi eltérés van az olasz eredeti recepthez képest, akkor az ezért van.
Főzési információk:
kb. negyed óra előkészítés
kb. 45 perc főzés
nagy edénybe csinálom
egyik fele egy tepsi pizzára elég
másik fele 3 napi ebéd 2 főnek
Hozzávalók:
1 db vöröshagyma
1 kg darált hús
2 konzerv csiperke gomba
2 doboz/üveg sűrített paradicsom (ha a folyósabbat veszitek többet kell főzni, hogy besűrűsödjön)
cukor
só
bors
oregánó
bazsalikom
spagetti tészta
sajt
Elkészítés:
Mindent ki szoktam készíteni előre a tűzhely mellé, hogy ne kelljen keresgetni útközben. Először a vöröshagymát megpucolom és felvágom kis kockákra, majd egy tányérba félreteszem. Kibontom a gomba konzerveket, lecsöpögtetem róluk a levet és a tűzhely mellé készítem a hagyma mellé. A sűrített paradicsomot is előre kibontom és a fűszereket is előre kikészítem.
Jöhet a főzés rész. Kis olajon nagy edénybe elkezdem a darált húst megpirítani, mielőtt még megpirulna hozzáadom a hagymát is, együtt kevergetem, majd a gombát is hozzáadom és kis időt együtt kevergetem. Ha a hús már kezd pirulni, akkor hozzá öntöm a sűrített paradicsomszószt, jól elkeverem, majd jöhet a fűszerezés. Több cukrot teszek bele mindig, mint sót, így egy kellemes ízharmónia lesz, ami nem is túl sós, de nem is nagyon édes. Ezután kevés borsot szórok bele, majd a fűszerekből mindig a bazsalikomból szórok többet. A végén pedig addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Köretnek hozzá spagetti tésztát főzök, majd megszórom trappista sajttal a tetejét.
Nagy szerelmese vagyok az olasz kultúrának és olasz konyhának, főként a sok pastának és pizzának. Az olasz konyhában talán a pizza és lasagne mellett egyik legismertebb másik étel a bolognai vagy milánói spagetti. Mai menü egy kis gombás bolognai spagetti. Nem olasz módra csinálom, hanem úgy, ahogyan mi megszoktuk és ahogyan mi szeretjük, úgyhogy ha bármi eltérés van az olasz eredeti recepthez képest, akkor az ezért van.
Főzési információk:
kb. negyed óra előkészítés
kb. 45 perc főzés
nagy edénybe csinálom
egyik fele egy tepsi pizzára elég
másik fele 3 napi ebéd 2 főnek
Hozzávalók:
1 db vöröshagyma
1 kg darált hús
2 konzerv csiperke gomba
2 doboz/üveg sűrített paradicsom (ha a folyósabbat veszitek többet kell főzni, hogy besűrűsödjön)
cukor
só
bors
oregánó
bazsalikom
spagetti tészta
sajt
Elkészítés:
Mindent ki szoktam készíteni előre a tűzhely mellé, hogy ne kelljen keresgetni útközben. Először a vöröshagymát megpucolom és felvágom kis kockákra, majd egy tányérba félreteszem. Kibontom a gomba konzerveket, lecsöpögtetem róluk a levet és a tűzhely mellé készítem a hagyma mellé. A sűrített paradicsomot is előre kibontom és a fűszereket is előre kikészítem.
![]() |
Gombás bolognai spagettim sajt nélkül |
Jöhet a főzés rész. Kis olajon nagy edénybe elkezdem a darált húst megpirítani, mielőtt még megpirulna hozzáadom a hagymát is, együtt kevergetem, majd a gombát is hozzáadom és kis időt együtt kevergetem. Ha a hús már kezd pirulni, akkor hozzá öntöm a sűrített paradicsomszószt, jól elkeverem, majd jöhet a fűszerezés. Több cukrot teszek bele mindig, mint sót, így egy kellemes ízharmónia lesz, ami nem is túl sós, de nem is nagyon édes. Ezután kevés borsot szórok bele, majd a fűszerekből mindig a bazsalikomból szórok többet. A végén pedig addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik.
Köretnek hozzá spagetti tésztát főzök, majd megszórom trappista sajttal a tetejét.
![]() |
Gombás bolognai spagettim sajttal |
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése