Pizzette
Sziasztok!
Ugye már korábban is írtam, hogy szeretem az olasz kultúrát és konyhát. Amikor kint tanultam Olaszországban, akkor találkoztam egy fantasztikus kis önmagát etető finomsággal, ez a pizzette. Az, aki némi hasonlóságot fedez fel a pizza és a pizzette között az jó nyomon jár, ugyanis ezek mini pizzák olasz módra. A receptet kinti tanulmányaim alatt tanultam és némi praktikus változtatással csinálom itthon mindig.
Sütési információk:
kb. 20 perc előkészítés
kb. 1 óra tészta kelés
kb. fél óra gyúrás, nyújtás, elkészítés
10 perc sütés
250°C előmelegített sütőben
3 tepsi, kb. 60 db (változó attól függően mennyire vékonyra nyújtom a tésztát)
Hozzávalók:
500 g liszt
3 dl langyos víz
1 ek cukor
1 kocka élesztő
kb. fél pohár olívaolaj (eredeti recept szerint kukoricaolaj, de Magyarországon nem lehet kapni nagyon, így célszerű olívaolajat használni)
só
2,5 csomag mozzarella
400 ml sűrített paradicsom
oregánó
Elkészítés:
Magas falú edény fog kelleni, amibe beleöntöm a vizet, belemorzsolom az élesztőt, beleszórok egy púpos kanál lisztet és fél evőkanál cukrot. Ezt összekeverem, letakarom és kb 10-15 percig hagyom felfutni. Egy másik tálba kimérem a lisztet, a maradék cukrot, 1 evőkanál sót, jól összekeverem és amikor a másik edényben felfutott az élesztő, akkor hozzáadom és fakanállal elkezdem összekeverni. A végén annyi olívaolajat adok hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta rendesen összeálljon. Ha összeállt, kicsit gyúrok rajta, majd a magas falú edénybe meleg helyre teszem letakarva és egy órát kel a tészta, kb. duplájára kell keltetni.
Miután megkelt a tészta lisztes pultra vagy deszkára kiveszem, kicsit átgyúrom, majd kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra. Minél vékonyabb a tészta annál több pizzette sikerül belőle. Boros pohárral szaggatom ki a tésztát. A maradék tésztát újra gyúrom, újra kinyújtom és újra kiszaggatom. Ezt addig csinálom, amíg az összes tésztát fel nem használtam (nincs pazarlás!).
A kiszaggatott tésztát tepsibe sorakoztatom, majd jöhet a feltét. Az alap pizzette feltétje: olívaolajjal bekenem mindegyik tetejét, erre kerül egy kis kanál sűrített paradicsom, erre jön a felvágott mozzarella, végül a tetejére sót és oregánót szórok. Aki szeretné variálni, az más feltétet is feltehet rá, de így a legegyszerűbb szerintem.
Előmelegített sütőben 250°C-on sütöm 10 percet és már lehet is fogyasztani!
Jó étvágyat!
Ugye már korábban is írtam, hogy szeretem az olasz kultúrát és konyhát. Amikor kint tanultam Olaszországban, akkor találkoztam egy fantasztikus kis önmagát etető finomsággal, ez a pizzette. Az, aki némi hasonlóságot fedez fel a pizza és a pizzette között az jó nyomon jár, ugyanis ezek mini pizzák olasz módra. A receptet kinti tanulmányaim alatt tanultam és némi praktikus változtatással csinálom itthon mindig.
Sütési információk:
kb. 20 perc előkészítés
kb. 1 óra tészta kelés
kb. fél óra gyúrás, nyújtás, elkészítés
10 perc sütés
250°C előmelegített sütőben
3 tepsi, kb. 60 db (változó attól függően mennyire vékonyra nyújtom a tésztát)
Hozzávalók:
500 g liszt
3 dl langyos víz
1 ek cukor
1 kocka élesztő
kb. fél pohár olívaolaj (eredeti recept szerint kukoricaolaj, de Magyarországon nem lehet kapni nagyon, így célszerű olívaolajat használni)
só
2,5 csomag mozzarella
400 ml sűrített paradicsom
oregánó
Elkészítés:
Magas falú edény fog kelleni, amibe beleöntöm a vizet, belemorzsolom az élesztőt, beleszórok egy púpos kanál lisztet és fél evőkanál cukrot. Ezt összekeverem, letakarom és kb 10-15 percig hagyom felfutni. Egy másik tálba kimérem a lisztet, a maradék cukrot, 1 evőkanál sót, jól összekeverem és amikor a másik edényben felfutott az élesztő, akkor hozzáadom és fakanállal elkezdem összekeverni. A végén annyi olívaolajat adok hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta rendesen összeálljon. Ha összeállt, kicsit gyúrok rajta, majd a magas falú edénybe meleg helyre teszem letakarva és egy órát kel a tészta, kb. duplájára kell keltetni.
![]() |
Pizzette sütés előtt. |
Miután megkelt a tészta lisztes pultra vagy deszkára kiveszem, kicsit átgyúrom, majd kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra. Minél vékonyabb a tészta annál több pizzette sikerül belőle. Boros pohárral szaggatom ki a tésztát. A maradék tésztát újra gyúrom, újra kinyújtom és újra kiszaggatom. Ezt addig csinálom, amíg az összes tésztát fel nem használtam (nincs pazarlás!).
![]() |
Pizzette sütőből kivéve. |
A kiszaggatott tésztát tepsibe sorakoztatom, majd jöhet a feltét. Az alap pizzette feltétje: olívaolajjal bekenem mindegyik tetejét, erre kerül egy kis kanál sűrített paradicsom, erre jön a felvágott mozzarella, végül a tetejére sót és oregánót szórok. Aki szeretné variálni, az más feltétet is feltehet rá, de így a legegyszerűbb szerintem.
Előmelegített sütőben 250°C-on sütöm 10 percet és már lehet is fogyasztani!
![]() |
Pizzette közelről. |
Jó étvágyat!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése