Pizzette

Sziasztok!

Ugye már korábban is írtam, hogy szeretem az olasz kultúrát és konyhát. Amikor kint tanultam Olaszországban, akkor találkoztam egy fantasztikus kis önmagát etető finomsággal, ez a pizzette. Az, aki némi hasonlóságot fedez fel a pizza és a pizzette között az jó nyomon jár, ugyanis ezek mini pizzák olasz módra. A receptet kinti tanulmányaim alatt tanultam és némi praktikus változtatással csinálom itthon mindig.

Sütési információk:
kb. 20 perc előkészítés
kb. 1 óra tészta kelés
kb. fél óra gyúrás, nyújtás, elkészítés
10 perc sütés
250°C előmelegített sütőben
3 tepsi, kb. 60 db (változó attól függően mennyire vékonyra nyújtom a tésztát)

Hozzávalók:
500 g liszt
3 dl langyos víz
1 ek cukor
1 kocka élesztő
kb. fél pohár olívaolaj (eredeti recept szerint kukoricaolaj, de Magyarországon nem lehet kapni nagyon, így célszerű olívaolajat használni)

2,5 csomag mozzarella
400 ml sűrített paradicsom
oregánó

Elkészítés:
Magas falú edény fog kelleni, amibe beleöntöm a vizet, belemorzsolom az élesztőt, beleszórok egy púpos kanál lisztet és fél evőkanál cukrot. Ezt összekeverem, letakarom és kb 10-15 percig hagyom felfutni. Egy másik tálba kimérem a lisztet, a maradék cukrot, 1 evőkanál sót, jól összekeverem és amikor a másik edényben felfutott az élesztő, akkor hozzáadom és fakanállal elkezdem összekeverni. A végén annyi olívaolajat adok hozzá, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta rendesen összeálljon. Ha összeállt, kicsit gyúrok rajta, majd a magas falú edénybe meleg helyre teszem letakarva és egy órát kel a tészta, kb. duplájára kell keltetni.

Pizzette sütés előtt.

Miután megkelt a tészta lisztes pultra vagy deszkára kiveszem, kicsit átgyúrom, majd kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra. Minél vékonyabb a tészta annál több pizzette sikerül belőle. Boros pohárral szaggatom ki a tésztát. A maradék tésztát újra gyúrom, újra kinyújtom és újra kiszaggatom. Ezt addig csinálom, amíg az összes tésztát fel nem használtam (nincs pazarlás!).

Pizzette sütőből kivéve.

A kiszaggatott tésztát tepsibe sorakoztatom, majd jöhet a feltét. Az alap pizzette feltétje: olívaolajjal bekenem mindegyik tetejét, erre kerül egy kis kanál sűrített paradicsom, erre jön a felvágott mozzarella, végül a tetejére sót és oregánót szórok. Aki szeretné variálni, az más feltétet is feltehet rá, de így a legegyszerűbb szerintem.
Előmelegített sütőben 250°C-on sütöm 10 percet és már lehet is fogyasztani!

Pizzette közelről.

Jó étvágyat!

Megjegyzések